Outdoor vakantie boeken
Image default
Banen en opleidingen

De voordelen van coaching in het primair onderwijs!

De laatste tijd hoort men steeds meer over allerlei vormen van coaching. Vaak komt coaching voor in de zakenwereld, waarbij coaches voor een frisse, externe blik op de bedrijfsvoering van een bedrijf kunnen zorgen. Coaching kan echter in veel andere situaties en omgevingen ook behoorlijk nuttig zijn: zo kan coaching in het primair onderwijs voor zowel leraren, leerlingen als ouders veel handige inzichten en veranderingen teweeg brengen. Het is dan ook met een goede reden dat steeds meer basisscholen zich oriënteren op het gebruik van coaches,om de processen op school te optimaliseren.

 

Wat houdt coaching nou precies in?

Het is echter niet voor iedereen altijd even duidelijk wat een coach nou precies voor werkzaamheden uitvoert. De term coaching helpt daarbij niet, aangezien men op veel verschillende manieren kan coachen. Dat is juist de kracht van een goede coach! Een coach heeft namelijk als doel om samen met jou op zoek te gaan naar manieren waarop jij positieve veranderingen door kan voeren. Vaak gaat dit over specifieke zaken, zoals bijvoorbeeld bedrijfsprocessen, maar er zijn ook coaches die zich eerder richten op persoonlijke coaching. Zij functioneren daarin als een soort gids die je de weg laat zien naar het maken van de juiste keuzes!

 

Hoe kan coaching in het primair onderwijs worden ingezet?

Een coach in het onderwijs zal zich dus voornamelijk richten op het verbeteren van processen binnen het onderwijs, en niet op de inhoud van het onderwijs. Veel mensen vergeten namelijk dat er naast het lesgeven nog talloze andere zaken gebeuren achter de schermen op basisscholen. Juist daar kan een coach vaak flinke verbeteringen teweeg brengen, doordat hier niet altijd genoeg aandacht aan wordt geschonken! Zo kan een coach bijvoorbeeld het onderhouden van contact met ouders vergemakkelijken, maar ook andere zaken zoals het verbeteren van de samenwerking tussen verschillende medewerkers.

 

Het belang van de juiste coach vinden

Het is daarbij wel enorm van belang dat je een coach vindt die goed bij je past. Aangezien een coachingstraject zich richt op het veranderen van je eigen manier van doen is het wel handig dat je een goede connectie voelt met de coach in kwestie. Wanneer er wordt gewerkt in een groepsverband, bijvoorbeeld om de interne communicatie te verbeteren, is het van belang dat de coach goed de verschillen in de groep kan aanvoelen. Een goede coach kan daardoor ontzettend veel verschil maken in het onderwijs!