Outdoor vakantie boeken
Marketing

Besparen op energie door het aanschaffen van een zonneboiler

Besparen op energie door het aanschaffen van een zonneboiler

Het is mogelijk om ongeveer de helft te besparen op de energie die je gebruikt voor warm water. Hoe? Door een zonneboiler aan te schaffen. Je kunt subsidie krijgen voor het aanschaffen van een zonneboiler. Zonneboilers, dat zijn boilers die dankzij de zon zorgen voor warm water,  zijn een milieuvriendelijk alternatief voor de gasgestookte boilers. Er komt immers geen CO2 vrij. Bovendien raakt de zon nooit op. In de winter kan een zonneboiler niet zorgen voor een warme douche. Gelukkig kan je combiketel of je warmtepomp kan zorgen voor een warme douche. Overstappen van energie via easyswitch is een idee om je voordeel mee te kunnen doen.

Kosten van een zonneboiler

Overweeg je om een zonneboiler aan te schaffen? Stel je schaft een zonneboiler aan voor je huishouden van 4 personen. De zonneboiler heeft dan een collector van 3,5 meter en een voorraadvat van 150 liter. De aanschafkosten zijn circa, inclusief installatiekosten, 3.300 euro. Je kunt voor deze boiler ongeveer 1.100 euro subsidie krijgen. De levensduur van een zonneboiler is circa 20 jaar.

Besparing met een zonneboiler

Met een zonneboiler wordt je energierekening lager. Je kunt met een zonneboiler ongeveer de helft besparen op de door jou gemaakte kosten voor warm water. Door een huishouden van 4 personen kan zo circa 180 m3 gas worden bespaard. Dat is een jaarlijkse besparing van circa 140 euro (in 2019). Je hebt wel kosten voor de stroomkosten en voor het noodzakelijke onderhoud van de pomp van de zonneboiler. De netto besparing is dus ongeveer 20 euro per jaar minder.

De onderhoudskosten van een zonneboiler

Een zonneboiler heeft onderhoudskosten. Je kunt bij een installateur informeren wat de onderhoudskosten zijn van de boiler die je wilt aanschaffen. Heeft je zonneboiler een terugloopsysteem? Dan heeft je boiler iedere 5 jaar onderhoud nodig. De kosten van dit onderhoud zijn circa 50 euro. Je betaalt op jaarbasis dus circa 10 euro. Heb je een zonneboiler met een drukgevuld systeem? Dan is ieder twee jaar onderhoud nodig. De kosten zijn op jaarbasis circa 30 euro. easyswitch is slechts een van de meerdere vergelijkers die deze kosten op een rijtje zet.

Tips voor als je overweegt om een zonneboiler aan te schaffen

  • Hoe krijg je de hoogste opbrengst? Zorg dat de op het dak geplaatste zonnecollector gericht is op het zuiden, zuidoosten of zuidwesten, onder een hoek van 20 tot 60 graden. Zorg er bovendien voor dat de zonnecollector niet in de schaduw ligt.

  • Ga na of je cv-ketel geschikt is. Op je cv-ketel moet dan het keurmerk Gas Merk-NZ staan. Soms is er wel een ruim € 100 euro kostende aansluitset nodig. 

  • Je moet de zonneboiler laten plaatsen door een vakman. Ga dus op zoek naar een betrouwbare installateur.

  • Je hebt voor het plaatsen van een zonneboiler geen vergunning nodig. Wel moet je je houden aan de door de rijksoverheid opgestelde regels.

  • Zorg dat je een schermpje laat plaatsen op een goed zichtbare plek, zodat je kunt controleren of je zonneboiler goed functioneert. Zo kom je ook te weten of de boiler een storing heeft.