Outdoor vakantie boeken
Image default
Vakantie

Eerste campervakantie: hier moet je aan denken

Heb jij onlangs een tweedehands adria camper aangeschaft en heb jij een rondreis de planning? Dan geven wij je groot gelijk. Met een eigen camper kun je genieten van de vrijheid, op avontuur gaan en helemaal zelf je eigen plan trekken. Toch kan het rijden met een camper voor de eerste keer best wel spannend zijn. In dit artikel lees je alles over de belangrijkste punten die je niet moet vergeten voor je op reis gaat. 

Waarom een camper?

Als het maken van een campervakantie al jaren op je bucketlist staat, en het nu eindelijk zover is, begrijpen we dat je enthousiast bent. Het reizen met een camper geeft je immers het ultieme gevoel van vrijheid. Raampje naar beneden, de wind door je haren en gaan met die banaan. Je hebt vast wel een beetje een idee waar je naartoe wilt reizen, maar het grote voordeel van een camper is dat je altijd flexibel bent. Komt op het op de bestemming die jij in gedachten had met bakken uit de lucht? Dan rijd je toch gewoon door naar een plek waar wel zonnig is. Op de plaats van bestemming heb je geen gestress met tenten, je hoeft alleen maar even je luifeltje uit te schuiven, je stoelen buiten te zetten en je bent klaar! 

Bestemmingen en routes

Nu de redenen waarom je een camper hebt gekocht nogmaals zijn bevestigd, komt het stukje bestemmingen en routes aan bod. Bedenk goed waar je het beste naar toe kunt trekken. Omdat het je eerste keer is met een camper, raden we je aan om voor een makkelijke bestemming te kiezen. Rijd dus niet zomaar naar een bestemming waar weinig camperplekken zijn of waar de wegen slecht onderhouden zijn. Er zijn tegenwoordig een hoop verschillende plekken waar je naartoe kan met een camper en die van alle gemakken zijn voorzien. Wat dacht je van een roadtrip naar onze noorderburen? Scandinavië met haar ruige natuur en mogelijkheden tot wildkamperen. Of trek je liever naar het zuiden? Spanje voor de zon en de tapas en Portugal voor de prachtige Algarve!

Overnachten 

Overnachten met een camper kan op verschillende manieren. Het is in sommige landen toegestaan om wild te parkeren, maar op de meeste plekken mag je alleen op een camping of camperplaats overnachten. Campings die niet geschikt zijn voor campers kom je bijna niet tegen, dus daar hoef je niet om te stressen. Of je nu kiest voor een boerencamping, familiecamping of stadscamping, de voorzieningen zijn altijd goed voor elkaar. Camperplaatsen kunnen ook variëren. Je vindt ze bij boerderijen, in steden, met gras of juist alleen op beton, gratis of juist vrij prijzig, met voorzieningen of helemaal niks. Bij de een moet je betalen, bij de ander mag je gratis staan. Je kunt zelf bepalen of je de plekken van tevoren boekt, of dat je er juist voor kiest niks vast te leggen. 

Praktische tips

Voordat je een begin maakt aan die gave reis, is het altijd goed om de inpaklijst even door te nemen. Check ook altijd even of alles in de camper nog naar behoren werkt en controleer het oliepeil. Bedenk daarnaast ook goed hoe je wilt rijden. Pak je alleen de snelwegen mee waarbij je ook tolwegen tegenkomt, of wil je de snelwegen juist vermijden? Dit levert wel de mooiste routes op, maar zorgt er ook voor dat je langer onderweg bent. Trek je weer verder naar een andere camping? Houd dan ook even rekening met een paar dingen. Je klapt natuurlijk de luifel zo in en hebt ook zo al je spullen ingeladen, maar er zijn toch altijd een paar dingen die je niet moet vergeten. Koppel de stroom los, doe het dakraampje dicht en zorg dat de schotel is ingeklapt. Verder zou je er vooral van moeten genieten. Zet je favoriete roadtrip playlist aan, speel eventueel spelletjes met de kids en breng genoeg eten mee!