Outdoor vakantie boeken
Image default
Vakantie

Tips voor een actieve vakantie met je hond

Ben je al een hele tijd op zoek naar een leuke manier om je vakantie door te brengen met je trouwe viervoeter? Dan is een actieve vakantie met je hond misschien wel iets voor jou! Hieronder vind je enkele tips om je voor te bereiden op deze avontuurlijke reis, om alles tot een goed einde te brengen. 

Tip 1: Kies een hondvriendelijke bestemming

Een eerste belangrijke aandachtspunt is de bestemming. Niet alle landen en regio’s zijn even geschikt voor een vakantie met je hond. Sommige hebben strenge regels over het invoeren van huisdieren, of beperken de toegang tot openbare plaatsen zoals stranden of winkels.

Andere vakantiebestemmingen hebben dan weer wel de nodige voorzieningen voor honden, zoals Center Parcs. Dat maakt de vakantie veiliger en aangenamer voor jou en je viervoeter.

Doe dus de nodige research voordat je een bestemming kiest. Vraag eventueel advies aan een reisbureau.

Tip 2: Zorg voor de gezondheid en veiligheid van je hond

Een actieve vakantie met je hond betekent ook dat je extra aandacht moet besteden aan de gezondheid en veiligheid van je maatje. Hiervoor kan je enkele zaken doen:

  • Zorg dat je hond alle vaccinaties heeft gehad
  • Neem het paspoort van je hond mee op reis
  • Sluit eventueel een bijkomende verzekering af
  • Neem een kleine EHBO-kit mee voor eventuele verwondingen

Houd je hond altijd goed in de gaten, om te vermijden dat hij/zij zich verwondt of dingen opeet die gevaarlijk zijn. 

Tip 3: Neem de juiste spullen mee

Naast de basisbenodigdheden zoals de riem, halsband en mand/kussen, kan je ook denken aan handige spullen zoals een draagtas, een koelmat, een drinkfles, een speeltje, een handdoek en een deken. Hondenvoeding kan je normaal gezien ter plaatse kopen, maar het kan nooit kwaad om dit op voorhand te controleren en een kleine hoeveelheid voeding mee te nemen voor noodgevallen. 

Afhankelijk van het klimaat en het terrein waar je naartoe gaat, kan je overwegen om je hond te voorzien van beschermende kleding of schoeisel. En vergeet niet om iets lekkers of iets leuks mee te nemen om je hond te belonen of te vermaken tijdens de reis.

Tip 4: Plan leuke activiteiten 

Een vakantie met je hond is natuurlijk niet compleet zonder leuke activiteiten die jullie samen kunnen doen. Er zijn talloze mogelijkheden om samen te genieten van de buitenlucht, zoals wandelen, fietsen, zwemmen, suppen… Maar ook binnen kan je leuke dingen doen met je hond, zoals speuren, trucjes leren of gewoon lekker knuffelen. Het belangrijkste is dat je rekening houdt met de behoeften, interesses en grenzen van je hond, en dat je hem niet overbelast. Even languit rusten kan zeker geen kwaad.

Tip 5: Geniet van elke minuut met je hond

Tot slot is de beste tip voor een actieve vakantie met je hond: geniet van elke minuut die je samen doorbrengt! Het is een unieke kans om jullie band te versterken, nieuwe ervaringen op te doen en mooie herinneringen te maken.