Outdoor vakantie boeken
Image default
Sport

Vrijloop of zonder vrijloop

Het vrijloopsysteem van een vismolen stelt je in de gelegenheid om snel van een losse slip over te gaan naar een slip in de vechtstand. Deze optie wordt voornamelijk gebruikt bij het karpervissen waarbij de karperhengel op een vissteun wordt gelegd en de vislijn vrij kan worden opgenomen. Met een zelfhaaksysteem ligt de hengel in de steun te wachten totdat een vis zichzelf haakt. Door de losse slip wordt voorkomen dat de hengel het water in wordt getrokken als de karper van je af zwemt. Als de aanbeet gestart is kan je het vrijloopsysteem in de meeste gevallen uitschakelen door aan de slinger van de molen te draaien. Hiermee wordt de hoofdslip ingeschakeld en kan je de haak goed zetten. Ook bij het snoeken met doodaas wordt het vrijloopsysteem gebruikt om met een piepersysteem gealarmeerd te worden dat een roofvis het aas heeft opgepakt. Met zeer lage weerstand kan de roofvis dan lijnpakken, zonder veel argwaan van de aanwezigheid van een visser. Ideaal zou je zeggen voor beide soorten visserij.

In de praktijk worden echter steeds meer vismolen aangeboden voor het karper- en roofvissen waar de vrijloopfunctie is vervangen door een quick drag. Hierbij is er maar 1 slipsysteem, zoals bij bijvoorbeeld een match- of spinmolen. De stand van de slip is hierbij met een snelle slag om te zetten van een zere losse slipstand naar een vechtstand. Hierbij moet wel opgelet worden dat voor het aanslaan de slip eerst aangedraaid wordt, om te voorkomen dat de molenspoel doordraait tijdens het aanslaan met losse slip. Dit kan tot knopen en lijnbreuk leiden. De populariteit van deze quick drag wordt al maar groter. Maar waarom?

De trend op kleine gedrongen molens te hebben is al een tijdje aan de gang. Door het weglaten van een 2e slip kunnen molen bouwers nu nog kleinere compacte molens bouwen. Door minder techniek kan er ook minder fout gaan tijdens gebruik, wat de duurzaamheid van de vismolen ten goede komt. De vraag voor iemand die gebruik maakt van een losse slip is of hij voor stijl of functie gaat. 

https://www.sportvisgigant.nl/