Outdoor vakantie boeken
Toerisme

Maak een rondreis door het hartverwarmende IJsland

IJsland is een fantastisch land, op zo’n 3 uren vliegen van Brussel vind je dit prachtige eiland in de Atlantische oceaan. Met z’n 300.000 inwoners één van de dunst bevolkte landen in Europa.

IJsland is ideaal om zelfstandig met een huurauto te verkennen, het is tevens een van de weinige landen waar je zo goed als onmogelijk verloren kan rijden. Volg gewoon Route 1, de ringweg rond het eiland en ontdek zo de mooiste bezienswaardigheden op je rondreis.

We halen onze huurauto op bij de internationale luchthaven van Keflavík. Vertrek je vanuit Brussel dan kan je voordelig je wagen parkeren op de luchthaven Zaventem. Naast de luchthaven is de streek vooral gekend voor de Blue Lagoon, de bekendste warmwaterbron van IJsland. Dit is geen creatie van de natuur, wel een creatie van de mens. Het bad ontstond eind van vorige eeuw door het bouwen van de Svartsengi energiecentrale.

Vanuit Keflavík rijden we verder richting Selfoss en stoppen onderweg bij de mooiste bezienswaardigheden langs de Golden Circle route. Wat dacht je van een duik in ijskoude water van het Þingvellir Nationaal Park? Hier kan je letterlijk tussen de continenten snorkelen. Het is hier dat de Amerikaanse en Europese tektonische aardplaten mekaar vinden.

Geisers Geysir en Strokkur zijn 2 actieve spuitende bronnen die zeker wil zien op je route langs de Golden Circle. Verder kan je er ook de “Gouden” waterval van Gullfoss bezoeken, een duik nemen in de Secret Lagoon en afdalen in de Kerið vulkaankrater om zo je dag te eindigen in Selfoss.

We zetten onze rondreis door het zuiden van IJsland verder richting Kirkjubæjarklaustur. Onderweg stoppen we bij enkele van de mooiste watervallen die IJsland rijk is, Seljalandsfoss en Skógafoss.

Terwijl je met je huurauto Route 1 volgt rij je langs de zwarte lavastranden van de zuidkust van IJsland. Hier is een stop bij het vliegtuigwrak van Solheimasandur zeker een must-do.

Je rondreis brengt je nu bij het Jökulsárlón gletsjermeer. Een uniek meer vol ijsbergen die uitmond bij het Diamond Beach.Wie de rondreis maakt in de lente of de vroege zomer kan ook de talrijke papegaaiduikers spotten die je in het zuiden van IJsland broeden.

Na een boottocht op het Jökulsárlón gletsjermeer rij je richting Húsavík. Húsavík is ook wel gekend als de walvissenhoofdstad van IJsland en tevens de ideale uitvalsbasis voor het maken van een boottocht om deze prachtige zoogdieren in het wild te zien.

In het noorden van Ijsland kan je de Diamond Circle route rijden. Deze route is veel minder gekend dan de Golden Circle route, maar ik durf te beweren dat ze nóg mooier is. De adembenemende watervallen van Dettifoss, Selfoss, Góðafoss en Hafragilsfoss wachten je op. Maak een wandeling door de hoefvormige Ásbyrgi Canyon of ga op Elfentocht in Laugar.

Stel je zintuigen op de proef bij de modderpotten van Hverir. Het is alsof je hier op een andere planeet aankomt waar het ruikt naar rottende eieren en zwaveldampen je verwelkomen.

Na je bezoek aan de verschillende stops langs de Diamond Circle rijden we terug richting het westen van IJsland. Onderweg varen we naar het kleine eiland Drangey. Hier vind je een van de grootste kolonies van zeevolgens in IJsland.

Wie het westen van IJsland bezoekt komt op het Snæfellsnes schiereiland, ontdek er IJsland in het klein. Alle natuurfenomenen waarvoor IJsland gekend is kan je hier vinden. Het bijzondere zwarte kerkje van Buðir spreekt zeker tot de verbeelding. Breng zeker een bezoekje aan het Bjarnarhöfn haaienmuseum waar je een stukje gefermenteerde haai kan proeven. Zeker een must-do !

Via de Berserkjahraun lavaveld en de Kirkjufell-berg zetten we onze tocht verder richting de hoofdstad van IJsland: Reykjavík.

Reykjavík is een kleurrijke hoofdstad die eerder aanvoelt als een groot dorp, weet dan bijna de helft van de IJslanders in of rond Reykjavík wonen. Beklim er de moderne Hallgrímskirkja kerk, proef er een IJslandse hotdog bij Bæjarins Beztu Pylsur of maak een stop in het bijzondere IJslandse Fallologisch Museum.

Geschreven door Wouter Coppens, Inspired by Iceland specialist en travelblogger voor Reisroutes. Meer info kan je vinden op onze IJsland blog, waar je ook onze gratis reisgids IJsland kan downloaden.