Outdoor vakantie boeken
Image default
Vakantie

Canada rondreis – Beren, bergen en kilometers maken

Het mooiste land ter wereld, die titel kreeg Canada al eens eerder. Het is in elk geval ook het een na grootste land ter wereld. Met slechts 35 miljoen inwoners is er dus alle ruimte voor een magistrale natuur. Voor een Canada rondreis helpt verder dat de inwoners heel gastvrij zijn en dat je je er super veilig voelt. Behalve natuurlijk als een grizzlybeer je achterna gaat zitten. Maar dan zal er vast wel een mountie opduiken om dat te verhinderen. Het westen van Canada lijkt iets meer toeristisch dan het oosten, want British Columbia, Alberta en Yukon zijn geliefd bij natuurvorsers.

 

Natuurparken om vrijelijk in te ademen

Natuur! In Canada de gewoonste zaak van de wereld. Tijdens een Canada rondreis kun je er dan ook niet omheen. Nu kent iedereen Banff Park en Jasper National Park maar er zijn ook nog onderschatte natuur juwelen die je aandacht verdienen. Het Yoho National Park is er zo eentje. Het is met besneeuwde bergketens en kolkend rivierwater bijna het symbool van Canada. Alleen was het esdoornblad dat voor want die prijkt nu op de Canadese vlag. Yoho Park zit vol intrigerende zaken. Zo is Burgess Shale een unieke fossielenvindplaats. Treinspotters kijken er hun ogen uit vanwege de Spiral Tunnels, gebouwd om de Rocky Mountains te kunnen nemen. Net zoals in de andere natuurparken kun je hier ook schitterend wandelen. Probeer maar eens de Hoodoo Creek Trail, een subliem rotspilaren traject.

 

Canada rondreis? Ontmoet wildlife!

Vancouver Island is gemaakt voor natuurliefhebbers en dierenspotters, zo lijkt het. Een van de meest geliefde sporten hier is kajakken. Peddelend over waterwegen en ondertussen zeehonden en otters groetend. En het kan zomaar gebeuren dat je tussen de lage fjorden het water moet delen met orka’s of bultrug walvissen. Bijzonder maar nu je toch met je Canada rondreis bezig bent, wil je natuurlijk ook de grizzlybeer tegenkomen. Dat is iets anders dan hem in de dierentuin bekijken, natuurlijk. Maar er zijn veilige excursies dus je kunt tekenen voor een experience of a lifetime. Ook heel indrukwekkend is het om in Yukon een ‘caribou trek’ mee te maken. De wildernis van Canada is voor dierenspotters het paradijs gelijk: veelvraten, elanden, lynxen, poema’s, dolfijnen, bruine beren…

 

Wel even iets meer dan een reisje langs de Rijn, Rijn, Rijn…

En stap ook eens in voor een bijzondere excursie. Kayakken met orca’s, een tochtje met de postboot mee, of een postvlucht doen met een van de historische watervliegtuigen (vliegen in een Beaver), wellicht een walvisexcursie? Ga in elk geval naar de ijsberenhoofstad Churchill en dring op hoogte binnen in de weergaloze natuur van de Rocky Mountains. Inderdaad, niet alleen de USA hebben die bergketen op hun grondgebied.

 

Canada rondreis met sublieme stedenstops

Genoeg over de natuur. Je kunt er boekdelen vol over schrijven. Maar om het echt te beleven, is een Canada rondreis een must. Die 35 miljoen Canadezen echter zitten natuurlijk niet allemaal in een blokhut op een woeste berghelling. De meesten wonen in steden en ook hier is Canada verrassend. Liefst zes steden moeten op je bucketlist voorkomen. Het moderne en mondaine Vancouver vibreert heel anders dan het nog zo Franse Quebec. Een van de laatste strongholds van het oorspronkelijke Frankrijk in Canada. Montreal is een maatje groter en Toronto is een wereldstad. In Calgary heb je een aanstekelijk cowboysfeertje en Ottawa is als hoofdstad een museale grabbeldoos.