Outdoor vakantie boeken
Image default
Vakantie

Op retraite in Nederland

Op retraite gaan in Nederland

 

Afgelopen jaren is er veel gebeurd in Nederland met daarbij Corona als ‘hoogtepunt’. We leven in een snelle maatschappij. Dagelijks worden we geconfronteerd met duizenden reclame-prikkels, we leven dicht op elkaar en zijn de contact met de natuur verloren, we zitten uren achter overprikkelende schermen.. kortom, veel prikkels. Er is weinig tijd om te verwerken wat er allemaal gebeurt en we zijn gewend om maar door en door te gaan. Wat je daarom ook veel ziet is dat mensen letterlijk uitvallen. Hun systeem valt uit en geeft aan ‘ik kan niet meer’. De welbekende burn-out. Ook raken veel mensen in een depressie omdat er zoveel gaande is. Psychologen hebben hun handen vol en ook het aantal uitkeringen stijgt omdat mensen niet meer kunnen werken.

Wij zijn gewend als maatschappij iets op te lossen wanneer het fout is gegaan. Maar dit soort problemen zijn ook op te lossen voordat ze fout gaan. Een voorbeeld daarvan dat al heel wat eeuwen bestaat: de retraite. In het Engels wordt het ook wel ‘to retreat’ genoemd, jezelf even terugtrekken en uitzoomen op de afgelopen periode.

Eventjes uitzoomen

Stel, je wordt ontslagen of je vindt je werk niet meer leuk, je relatie loopt niet meer goed of er komt iemand te overlijden. Genoeg redenen om even tijd voor jezelf te nemen en weer contact te maken met je lichaam en geest. Als je op een retraite gaat dan ga je naar een rustige locatie waar je de aandacht op jezelf kan richten. Je hebt verschillende soorten retraites: yoga, mediatie, stilte maar ook dans retraites. Wanneer je bijvoorbeeld één keer per jaar op retraite gaat en aan zelfzorg doet, verklein je het risico heel erg dat je in een burn-out terecht komt omdat je dan met regelmaat vragen stelt als ‘voelt het goed om dit te doen?’, ‘hoe voelt deze beslissing?’ en ‘wat zijn mijn grenzen?’. Je leert om meer in contact te staan met jezelf en je gevoel te volgen.

Tijdens een retraite eet je meestal ook een stuk gezonder. In het dagelijks leven zijn we gewend een snelle hap te nemen en veel brood en zuivel te eten (wat niet goed is voor je lichamelijke systemen). Tijdens een retraite wordt je uitgenodigd gezond, divers en vaak veganistisch te eten. Maar schrik hier niet van, zelfs de die-hard vleeseters onder de deelnemers zijn vaak verwonderd hoe lekker dit eten is!

Op retraite gaan in Nederland

Ben jij op zoek naar een retraite in Nederland? Neem dan eens een kijkje op de site van Retraites-nederland.nl. Zij geven luchtige retraites waarbij de focus ligt op plezier maken! Het opwekken van je levensenergie staat centraal. Meer info lees je op de website.

http://www.retraites-nederland.nl